OFFICE OF THE ASSISTANT SECRETARY OF DEFENSE
1500 DEFENSE PENTAGON
WASHINGTON, D.C. 20301-1500

MAY - § 2014

RESERVE AFFAIRS

MEMORANDUM FOR ASSISTANT SECRETARIES OF THE MILITARY
DEPARTMENTS (MANPOWER AND RESERVE AFFAIRS )

SUBJECT: Guidance on Service Implementation of 10 U.S.C. §12304b Order to active duty for
preplanned missions in support of combatant commands _

In response to numerous Service requests for interpretation, assistance and guidance on the
utilization of 10 U.S.C. §12304b involuntary activation authority, the attached information paper
is provided.

This information paper addresses many common Service questions and concerns regarding
12304b and should aid each Service in successfully accessing Reserve Component forces via
12304b when required to augment Active Component forces in the conduct of preplanned
missions in support of Combatant Commands.

This information, and ongoing refinements, will be incorporated, where appropriate, into
DODI 1235.12 “Accessing the Reserve Component,” and DODD 1235.10 “Activation,
Mobilization and Demobilization of the Ready Reserve,” which are currently in official staffing
for revision. Several points in this issue paper may also form the basis for potential Unified
Legislative and Budgetary change submissions.

My point of contact for questions/concerns is CDR Wayne Gunther, USN, 703-693-8641,

wayne.d.gunther.mil@mail.mil.

Richard O. Wighgman, Jr.

Principal Depugy Assistant Secretary of Defense
(Reserve Affairs)
Performing the Duties of the Assistant
Secretary of Defense (Reserve Affairs)

Attachment:
As stated
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INFORMATION PAPER
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Subject: Preliminary OASD/RA Guidance Regarding Implementation of 10 U.S.C.
§12304b

1. Ordering units to active duty under 10 U.S.C. §12304b to support a contingency
operation as defined in 10 U.S.C. §101(a) (13).

Subject to DoD policy, provided the Service complies with the requirements of §12304b,
including that Units (as defined in §10143 (a)) may be ordered to active duty under this
section only if:

(A) the manpower and associated costs of such active duty are specifically included and
identified in the defense budget materials for the fiscal year or years in which such
units are anticipated to be ordered to active duty; and

(B) The budget information on such costs includes a description of the mission for which
such units are anticipated to be ordered to active duty and the anticipated length of
time of the order of such units to active duty on an involuntary basis.

2. What constitutes a ""preplanned mission" as described in 10 U.S.C. §12304b.

A valid preplanned mission under §12304b is one in support of a Combatant Commander in
which the Service has complied with the requirements set forth in answer 1(A) and 1(B).

3. Use of Overseas Contingency Operation (OCO) funding in support of §12304b
activations.

OCO funds may be used to fund §12304b activations when those mobilizations satisfy
applicable OCO funding requirements per Comptroller guidance. NOTE: Some §12304b
activations may satisfy OCO funding requirements, while others (e.g., a rotation to Korea for
a year) may not.

4. Submission of the “defense budget materials” described in 10 U.S.C. §12304b (b) for
units ordered to active duty under 10 U.S.C. §12304b.

The actual submission of the "defense budget materials” (commonly referred to as the J
Book) to Congress, not simply preparation of the materials for submission, is required before
a Service may issue orders to active duty to a unit under §12304b. Section 12304b(i) defines
"defense budget materials" by reference to section 231 (f)(2) of title 10, U.S.C., which states,
"The term "defense budget materials", with respect to a fiscal year, means the materials
SUBMITTED to Congress by the Secretary of Defense in support of the budget for that fiscal
year." (Emphasis added) For additional guidance please work with your Service
comptrollers.

NOTE: The orders under §12304b may be approved and issued at any time after the
submission to Congress of the defense budget materials notifying Congress of the intended
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use of §12304b, however the effective date of those orders (the first day that the unit may
enter active duty and be funded in the fiscal year addressed in the defense budget materials)
may not be earlier than the first day of that fiscal year referenced in the defense budget
materials. (e.g.: for 12304b-compliant notice provided in the defense budget materials
recently submitted to Congress as part of the FY15 budget, 12304b orders may be issued now
but the ordered active duty and funding under section 12304b may begin no earlier than
October 1, 2014.) Congressional action on the budget material via a full year appropriation
act is not required, and orders commencing in FY2015 (and beyond) may be funded using
provisional funding provided by a continuing appropriations act.

. Benefits and entitlements available to individuals involuntarily ordered to active duty
under 10 U.S.C. §12302 in support of contingency operations that are NOT available to
RC members involuntarily ordered to active duty under 10 U.S.C. § 12304b to support
a contingency operation.

One important distinction between active duty under §12302 and §12304b is that §12302
duty may qualify for a reduction in the eligibility age for reserve retired pay under §12731,
whereas §12304b duty will not. Whether or not the §12304b duty is in support of a
contingency operation does not matter. Additionally, §12304b orders do not provide RC
members access to TRICARE prior their activation, nor does it provide TAMP benefits after
deactivation. It is understood that a legislative change will be required to address these
issues.

NOTE: Services may consider advising members involuntarily ordered to active duty under
§12304b that such duty does not qualify for a reduction in the eligibility age for reserve
retired pay and be given an option to volunteer, if they so desire, to serve under §12301(d), in
which case their service may qualify for a reduction in the eligibility age for reserve retired

pay.

. Permissible Service actions if the President does not extend the "Declaration of
National Emergency by Reason of Certain Terrorist Attacks' past its scheduled
expiration date of September 13, 2014 (or otherwise ends the use of 10 U.S.C. §12302 on
that date).

No new mobilizations under §12302 may be initiated or approved after the expiration date.
However, if properly approved prior to expiration of the national emergency, all orders to
active duty under §12302 remain valid for their duration regardless of whether the national
emergency that formed the legal basis for the orders remains in effect on the mobilization
start date. The National Emergencies Act specifically states that any actions (e.g., an order to
active duty) based on any acts (e.g., issuance of orders to active duty) committed prior to the
termination of the national emergency are not affected by the termination of the national
emergency. The President, Secretary of Defense, or Secretary of a Military Department
could, however, end such service as a matter of their discretion.

NOTE: Services should continue to process Mobilization approvals in a manner consistent
with established timelines and practices as the September 14, 2014 date approaches. While it
may be strictly legal to approve a large number of §12302 mobilizations for well into the
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future (e.g., September 2015 mobilizations) just prior to termination of the national
emergency, we do not feel that would meet the spirit or intent of this provision.

7. Processing §12304b requests that provide less than 180 day’s notice between approval
and active duty start date and/or will activate units that have dwell ratios of less than
1:4.

Per DoDI 1235.12 “Accessing the Reserve Components,” SECDEF approval is required for
all involuntary mobilizations with less than 180 days between mobilization order approval
and mobilization date, and for all mobilization requests when the unit or individual dwell
ratio is less than 1:4. Therefore, any §12304b requests that fall inside 180 days advance
notice, or for units/individuals with less than 1:4 dwell, will be routed to SECDEF for
approval via the established SDOB process for such involuntary orders to active duty.

NOTE: Involuntary orders to active duty under §12304b must be in support of Pre-Planned
missions, therefore excursions inside the 180 day notice red-line should occur very
infrequently.

8. Activating individuals, who are not members of units, under §12304b.

Services cannot activate members who are not members of units. However, if it becomes
necessary to fill emergent holes in units that have been properly ordered to active duty under
§12304b, those holes may be filled by other members of the same unit or volunteers from
outside the unit in question.

NOTE: The Services must identify to Congress the intended purpose and use of the unit in
question for any activations under §12304b. If Services desire additional clarity regarding
individuals and §12304b, we recommend submission of a legislative change proposal.

9. Preferred frequency and method of reporting Service use of §12304b to Congress.

Section (d) of 12304b mandates an additional written notice to Congress whenever the
Secretary of a military department orders any units of the Selected Reserve to active duty
under §12304b. The only specifics delineated are to: “set forth the circumstances
necessitating the action taken under this section and describing the anticipated use of such
unit.”

NOTE: There is no preferred method or periodicity specified in Section (d) of 12304b. In
absence of Congressional guidance, and per Services’ request for guidance, we recommend a
periodic (i.e. quarterly, semi-annually, or annually) memo be provided to members of the
HASC and SASC in the year of execution addressing the anticipated use of all units ordered
to active duty under §12304b in that period, and explaining the circumstances why it is
necessary to order said units to active duty to meet combatant command requirements.

Prepared by: CDR Wayne Gunther, OASD/RA(RT&M), (703) 693-8641,
wayne.d.gunther.mil@mail.mil



